Jubileumboek

EERLIJKE CONCURRENTIE
De Nederlandse strijd tegen marktmacht

Ter gelegenheid van het twintigjarig jubileum van ons Mededingingscongres hebben wij Roy op het Veld gevraagd de recente geschiedenis van het Nederlandse mededingingsbeleid te beschrijven. Dat heeft geresulteerd in een fantastisch boek “Eerlijke Concurrentie – De Nederlandse strijd tegen marktmacht”.

Het jubileumboek zal worden gepresenteerd tijdens ons congres op 13 oktober a.s.. Uiteraard krijgen alle congresdeelnemers een exemplaar cadeau.

In 1890 wordt in de Verenigde Staten de Sherman Act van kracht. Met deze mededingingswet wordt de marktmacht van spoorwegmagnaten als Cornelius Vanderbilt en olietycoons als John Rockefeller gebroken. Met lede ogen zien de Amerikanen in de jaren ‘30 van de vorige eeuw aan dat Hitler zijn macht mede vestigt op machtige kartels als IG Farben. Na de Tweede Wereldoorlog worden de Duitse kartels afgebroken en dringt de VS succesvol aan op het invoeren van mededingingswetgeving in Duitsland.

In dit boek beschrijft journalist Roy op het Veld hoe Nederland, ondanks de ontwikkelingen in de VS en Europa, tot diep in de jaren ‘90 te boek staat als ‘kartelparadijs’. Pas in 1998 gaat het roer om met de invoering van de Mededingingswet en de oprichting van toezichthouder NMa. Met vallen en opstaan worden kartels opgerold en verboden praktijken aangepakt. Inmiddels geldt de Nederlandse toezichthouder als een volwaardige hoeder van eerlijke concurrentie en goede marktwerking. Maar nieuwe uitdagingen dienen zich aan. Wat is de rol van mededingingstoezicht als het gaat om klimaatbeleid? En de grote vraag: zijn toezichthouders in staat de macht van Big Tech-bedrijven als Google en Facebook binnen de perken te houden?


“Dit boek is een ware page-turner. Pakkend wordt de invoering van de Mededingingswet en het toezicht besproken, met een intrigerend inkijkje
in de politieke context waarin dit gebeurde. Het boek is gelardeerd met schetsen van beeldbepalende zaken en personen, en eindigt bij de dilemma’s waar het mededingingstoezicht nu voor staat.”

Barbara Baarsma, CEO Rabo Carbon Bank

“Eindelijk een toegankelijk boek over mededingingsbeleid in Nederland. Zelden zo’n heldere uiteenzetting gelezen over het belang van onafhankelijk toezicht, en hoe dat midden in de samenleving moet staan.”
Arnoud Boot, hoogleraar financiële markten, Universiteit van Amsterdam

“In een tijd waarin de markt wordt gewantrouwd, grote techbedrijven nieuwe monopolies smeden en overheden opeens weer streven naar ‘nationale kampioenen’, is dit precies het juiste boek op het juiste moment. Marktwerking en mededingingsbeleid heeft ons veel te bieden, en dat besef wordt juist in Nederland weinig gevoeld. Op het Veld heeft een leesbaar, leerzaam en voor vooral zeer relevant boek geschreven.”
Mathijs Bouman, journalist en econoom

Extra bestellingen kunnen nu al worden gedaan door middel van onderstaand formulier. Levering vanaf 13 oktober 2022. Betaling geschiedt per iDEAL.

Wilt u meer dan 10 exemplaren? Neem dan contact met ons op via: congresmededingingsrecht@outlook.com

Door het plaatsen van een bestelling gaat u akkoord met onze Algemene Voorwaarden.

Bestelformulier:

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Adres*
(incl. 9% BTW)
Voer een nummer in van 1 tot 10.
(incl. 9% BTW)
(incl. 9% BTW)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese